Válasszon nyelvet

Stressz oldó tréning - nem feltétlenül csak repülési

 Sokan félünk a repüléstől. Pontosabban sokan félnek a repüléstől. Én nem félek, sőt élvezem, gyerekkoromban pilóta szerettem volna lenni. Aztán másfelé vezérelt a sors, de a repülés, ha módom nyílik rá, mind a mai napig nagy élmény számomra. Mind a mai napig meghatódom a felszállás pillanatában, amikor a bivalyerős hajtóművek könnyedén elemelik azt a száz tonnákban mérhető tömeget a földtől. És ha belegondolok, hogy repülőgépünk hosszabb, mint amekkora távolságot a Wright fivérek első alkalommal megtettek néhány méterrel a föld felett kezdetleges szerkezetükkel...

De honnan ez a félelem?

Magasság - igen, nem kifejezetten természetes létállapot. Látjuk a mélységet, és bár a tengeren is nagy mélységek felett lebegünk, de az nem látható, érzékelhető közvetlenül, és ha megállunk, mert meg lehet, akár szándékosan is a "mélységbe" vethetjük magunkat különösebb felszerelés és kockázat nélkül. A levegőben viszont nem lehet csak úgy szabadon úszni egyet, és a sofőrnek sem lehet szólni, álljon meg egy pillanatra, kiszállnék, nem érzem jól magam.

Tehetetlenség - semmit, de semmit nem tudok tenni, bármi történjék is, a kocka el van vetve. Egyébként ez nem teljesen igaz, elmondom majd miért.

Bezártság - egy szűk csőben ülök, ami tízezer méter magasan repül, és rám van zárva az ajtó. Azért sétálni lehet... :)

Furcsa zajok, és történések - itt mindennek csendben, és mozdulatlanul kéne maradnia ahhoz, hogy biztonságban érezzem magam. Mert ez biztosan nem normális működésre utal...

Ajánlatunk a következő: üljön mellénk a pilótafülkébe, repüljünk egy kört ezzel a nagy repülőgéppel Budapest felett, lássa, hallgassa, érezze a repülőgép normál üzemi működésének jeleit, tapasztalja meg egy mai korszerű repülőgép nagyon magas fokú üzemi biztonságát! És még a kormányt is átadjuk egy kicsit, a gép még ekkor is vigyázni fog önre. És ha legközelebb repülőgépre ül, mosolyogva fogja hallgatni utastársai találgató, és nagy valószínűséggel téves okoskodásait a fedélzeten tapasztalható történésekről. Majd ön felvilágosítja őket. És hát félhet-e valaki a repüléstől, aki éppen imponálóan elmagyarázza "mi merre hány méter"?

Remélem felkeltettem az érdeklődését, és hamarosan találkozunk...

Geréb János
okl. villamosmérnök, tréner
"repülőgép-szimulátor pilóta"

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

T: +36 30 9211827